Protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zuba i estetskim korigovanjem postojećih (kako njihove funkcije i estetskog izgleda), čime poboljšavamo kvalitet života.

Protetika se deli na:

Fiksnu protetiku

Mobilnu protetiku

Kombinovanu protetiku

Fiksna protetika

Fiksne proteze, kao što samo ime kaže, su protetski radovi koji nadoknađuju izgubljene zube, a trajno su cementirani (učvršćeni) na zubima nosačima ili implantatima.

Mobilna protetika

Mobilne proteze za zube se rade u slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne ili polufiksne protetske radove.

Prednost mobilnih protetskih radova je što ih pacijent samostalno može izvaditi iz usta dok je tu i njihova pristupačna cena i jednostavnost izrade.

Postoji više vrsta mobilnih protetskih radova kao što su: potpune-totalne proteze, parcijalne akrilatne proteze, akrilatne parcijalne proteze sa metalnom bazom, kombinovani radovi.

Kombinovana protetika

Polufiksne proteze za zube se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate, a izrađuju se kada nije moguće postaviti dovoljan broj implantata za fiksni protetski rad. U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja i lakše se mogu profesionalno očistiti.