Lečenje zuba

“Potrebno je lečenje zuba” je rečenica koju ste verovatno već čuli od stomatologa. Ali da li tačno znate šta to znači i koja je svrha lečenja zuba (ili preciznije – lečenja kanala zuba)? Za početak ćemo najpre istaći – pravilno lečen i izlečen zub će vam obezbediti funkciju kao i svaki zdrav zub, a nepravilno lečen ili nelečen zub može biti uzrok ne samo gubitka tog zuba već i niza drugih veoma značajnih zdravstvenih komplikacija.

Liečenje kanala zuba (stručno – endodontska terapija) je intervencija koja se sprovodi najčešće u slučaju većeg oštećenja zuba, a čiji je uzrok uglavnom karijes ili eventualno povreda, odnosno prelom zuba. To znači da je karijes toliko uznapredovao da je došao u kontakt sa kanalima koji se nalaze u korenu zuba. U tim kanalima je smeštena zubna pulpa koju čini živac i krvni sudovi. Upravo kontakt zubne pulpe sa bakterijama iz karijesa dovodi do svima poznatog, izuzetno neprijatnog i nepoželjnog bola zuba. Zubobolja koja se javlja spontano, sama od sebe (dakle bez nadražaja kao što su hladno, toplo ili slatko) je gotovo siguran znak prodora infekcije do pulpe i posljedičnog zapaljenja pulpe. Međutim, treba istaći da čitav ovaj proces može imati i hroničan tok, bez jasno izraženih simptoma. Naime, u velikom broju slučajeva prodor karijesa do zubne pulpe protiče neupadljivo i mirno, bez jakog bola, uz eventualni osjećaj povremene nelagode. Prema tome redovne kontrole su jedini način na koji možete karijes držati pod kontrolom jer ukoliko zub zaboli verovatno je već suviše kasno za neku manju plombicu, a od stomatologa ćete najvjerovatnije čuti: “Potrebno je lečenje zuba”.

Lečenje kanala zuba je kompleksna i tehnički zahtevna intervencija koja podrazumeva najpre pravilnu dijagnostiku. Zatim se pristupa uklanjanju živca i krvnih sudova iz kanala pomoću odgovarajućih instrumenata (pacijentima poznate kao “šarene iglice”), dezinfekciji kanala i aplikaciji leka. Nakon utvrđene sterilnosti kanala sledi pečaćenje kanala odgovarajućim materijalima čime se blokira prodor infekcije dalje kroz zub do okolne kosti. Čitava procedura lečenja se uobičajeno sprovodi u nekoliko seansi i zahteva adekvatno poznavanje anatomije zuba od strane stomatologa, upotrebu odgovarajućih instrumenata i medikamenata, obaveznu upotrebu rendgen snimka i svakako – izuzetan trud i strpljenje, kako stomatologa tako i pacijenta. Uz ispunjenje ovih uslova taj trud na kraju biva nagrađen – u potpunosti, funkcionalno i estetski, oporavljenim zubom.

0

Share: