Kako pravilno prati zube (foto)

Kako izgleda vaša četkica? Da li ribate ili četkate zube? Jeste li i vi među onima koji samo stave pastu za zube na četkicu i protrljate nekoliko puta?  Četkate  li pravilno zube?

Danas oko 90% osoba  pere (četka) zube više-manje redovno. Glavni krivac  za nastanak karijesa i bolesti parodonta je zubni plak. Cilj četkanja zubi  je uklanjanje plaka. Plak se najviše nakuplja  na prelazu između zubnog mesa i zuba. Oralna higjena je ispravna ako je potpuna, a to znači da tri koraka bi se trebalo pridržavati:

1. četkanje

2. korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice

3. redovne kontrole kod stomatologa.

Prvi korak za održavanje predivnog osmeha je izbor četkice i paste za zube. Korištenjem pogrešne četkice možete iziritirati zubno meso i oštetiti zube. Četkica s mekšim vlaknima odlična je za masiranje zubnog mesa i skidanje mekih naslaga sa zuba.

Potrebno je laganim pritiskom i kružnim pokretima  četkati zube. Pola četkice  prislonite na zubno meso, a drugu polovicu na zub. Vlakna uvijek moraju biti okrenuta prema zubnom mesu pod uglom od 45 stepeni. Potrebno je temeljnooprati sve plohe zuba, počevši od stražnjih prema prednjima.

0

Za međuzubne prostore kako bi se odstranili ostaci hrane i bakterija koji se sakupljaju u područjima nedostupnima četkici, možete koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu , te jednom dnevno ispirati tekućinom za ispiranje usta. Čišćenje zubnim koncem ili interdentalnom četkicom odstranjuje se do 70 % plaka.

Nakon pranja zubi četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro je osušiti jer držanjem četkice na vlažnom mestu potaknut će stvaranje bakterija na njenoj površini.

Četkicu je potrebno menjati svaka 3 meseca ili pre ako vidite da se glava četkice „rascvetala“  što je pokazatelj da verojatno agresivno perete zube. Izbegavajte brzo i agresivno  četkanje jer naslage na zubima su mekane. Agresivnim četkanjem jedino možete  naškoditi zubnom mesu i možete izazvati neželjene promjena na caklini čime rezultira preosetljivošću zuba na hladno.

Četkajte svoje zube jer lep osmeh otvara mnoga vrata, a naša vrata su vam uvek otvorena.

Vaš Eskulap tim 🙂

Share: