Imate polomljen zub?

Lomovi zuba – česta su slika u stomatologiji sa kojom se svakodnevno susrećemo. Lom krune i korena te izbijanje gornjih prednjih zuba smatraju se najčešćim ozledama.

Vreme od nastanka ozlede do početka lečenja je najvažniji čimbenik od kojeg zavisi uspešnost terapije zato se ozlede zuba smatraju hitnim slučajevima. Evo kratkog opisa kako rešavamo komplikovane i jednostavne slučajeve.

Lom cakline

Tvrdu vanjsku površinu predstavlja caklina. Ako nakon ozlede zub nije osetljiv na zrak najvjerojatnije je došlo do loma cakline. Zahvat je jako jednostavan gde krunu nadograđujemo sa materijalom za plombe u boji zuba.

Lom cakline i dentina

Kada osetite kratkotrajnu oštru bol tokom jedenja nečeg hladnog moguće je da je došlo do loma cakline i dentina jer dentin sadrži kanaliće koji vode do živca. Dok god prielom nije zahvatio pulpu stomatolog može popraviti problem plombom (rekonstrukcijom).

Lom cakline i dentina sa izloženom pulpom

Ako je lom zahvatio najdublji dio zuba (pulpu), na mestu loma će se pojaviti crvena tačkica što znači da je došlo do krvarenja. Potrebno je obaviti lečenje korenskog kanala jer je pulpa izložena bakterijama te dolazi do upale i odumiranja krvnih žila i živca.

Vertikalna fraktura zuba

Vertikalne frakture zuba su u principu frakture sa cesto nepovoljnom prognozom. Ovo oštećenje korijena nuspojava je endodontskog liječenja, a najčešće se javlja kod zubi s nepovoljnim oblikom korijenskih kanala. Zub s vertikalnom frakturom korijena nije moguće izliječiti i potrebno ga je izvaditi.

Izbijeni trajni zub

Prilikom neke traume može doći do gubitka celog zuba. Potrebno je sačuvati zub, staviti ga u čašu sa mlekom (mleko je dobro sredstvo za održavanje zubi) i otići najbližem stomatologu . Ako je zub usađen u roku 30 min, moguće je da će terapija uspeti. Što je duže izvan to su manje šanse za uspeh. Stomatolog imobilizira zub na 7-10 dana sa žičicom uz ostale zube i leči zub.

Lom zuba kod dece

Dečja igra, sportske aktivnosti i razne slične situacije mogu dovesti do oštećenja mlečnih ili trajnih zuba. U slučaju bilo kakvog oštećenja; loma krunice, korena ili potpuno izbijanje zuba, vrlo je važno da Vaše dete odmah odvedete stomatologu.

Lomovi zuba se događaju nenajavljeno a ukoliko dođe do loma zuba posetite Eskulap – stomatološku ordinaciju u Subotici.

Share: